Vikten av bra belysning

Vad är det som gör en bostad trevlig att vistas i? Belysningen är ett område som inte kan överskattas. Det handlar inte bara om att välja trevliga lampor som ger ett bra ljus, det är också viktigt att belysningen är säker. 

Både på arbetsplatsen och i hemmet är det viktigt med bra belysning. Detta är extra viktigt i Sverige, där det är mörkt under en stor del av året. Belysningen är viktig inte bara för trevnaden, utan även för att vi ska kunna arbeta effektivt och över huvud taget må bra. 

Vill du ha riktigt bra, och säker, belysning bör du låta en professionell elektriker projektera och planera den. Elektrikern kan också göra en livscykelanalys på belysningen, så att ni får belysning som blir billig i längden. Läs mer om detta på exemepelvis https://billiesel.se/installationer/belysning/.

Belysning

3 vanliga misstag med belysning

Precis som när det kommer till andra former av inredning finns det vissa saker rörande belysning som är viktiga att tänka på. I en artikel i Elle Decoration hittar vi några vanliga misstag som många gör när det kommer till att lysa upp därhemma.

  1. Man nöjer sig med taklampan.
    Försök läsa i soffan eller i sängen med enbart taklampan till hjälp. Det låter sig i de flesta fall inte göras. Taklampan ger allmänbelysning, men i de flesta rum krävs även kompletterande belysning, i form av bords-, golv- och fönsterlampor.
  2. Det saknas arbetsbelysning.
    I köket, vid skrivbordet, och kanske i ateljén eller verkstaden behövs det belysning som gör det möjligt att utföra specifika uppgifter. I köket finns för det mesta arbetsbelysning över köksbänken och spisen, men hur ser det ut i de andra rummen?
  3. Stämningsbelysning saknas.
    Belysningen har inte bara till syfte att göra det möjligt att läsa och arbeta. Den ska också skapa stämning. Här har de små lamporna en viktig roll att spela. Ljuset behöver inte vara vitt. Dagens smarta lampor kan ge stämningsbelysning i många olika färger.